23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Ventilationsovervågning mindsker energiforbruget markant i verdens største cementlaboratorium

Via præcis overvågning af tekstilkanalerne på FLSmidth R&D Center Dania med KE Fibertecs InTex-system er det lykkedes Caverion at indkassere markante energibesparelser på ventilationen

Energibesparelser til gavn for anlæggets driftsøkonomi, og samtidig bevares det gode indeklima.
Overvågningen gør det nemlig muligt at time rengøring af tekstilkanalerne, så den kun foretages efter behov.

FLSmidth R&D Center Dania i Mariager udgør verdens største eksperimentelle site for udvikling og test af ny cementteknologi. Forskningsaktiviteterne stiller i sagens natur meget høje krav til luftskiftet i såvel testhaller som laboratorier, og derfor blev ventilationssystemets tekstilkanaler indtil for nylig rengjort fast hvert halve år.

Efter at serviceteknikerne fra Caverion installerede KE Fibertecs nye overvågningssystem InTex, der nu holder styr på tryk og temperatur i centerets tekstilkanaler, kan rengøringen imidlertid times udelukkende efter behov. Resultatet er længere vaskeintervaller, hvilket bl.a. har medført markante energibesparelser og en bedre driftsøkonomi på anlægget.

Timing er altafgørende.
- Vi vasker ikke unødvendigt og heller ikke for sent. Det gør, at kunden kan bevare et godt indeklima og samtidig opnå markante energibesparelser på anlægget, da en ren kanal bruger mindre strøm, forklarer projektchef Bjarne Vig fra Caverion og fortsætter:

- InTex har tilført ekstra værdi til vores servicekoncept, og det gør det nemmere for os at planlægge vask og vedligeholdelse af kundernes systemer. Vi får løbende indsigt i tekstilkanalernes funktionsevne, og dermed ved vi præcist, hvornår de skal vaskes.

Følger ventilationssystemet løbende
KE Fibertec, der er blandt førende udbydere af tekstilbaserede ventilationssystemer, lancerede InTex i foråret, og overvågningssystemet er baseret på sensorer, som placeres i bunden af tekstilkanalerne. Sensorerne måler løbende parametre såsom tryk og temperatur og kommunikerer resultaterne videre til en masterenhed, der er placeret et andet sted i bygningen. Desuden sendes resultaterne til KE Fibertec, så både de og brugerne hele tiden kan følge ventilationssystemets udvikling og gribe ind, når det bliver nødvendigt.

Derudover giver overvågningssystemet automatisk besked, når det er på tide at foretage vask af tekstilkanalerne. Serviceteknikerne hos Caverion kan dermed tage kontakt til FLSmidth og aftale, hvornår det passer dem bedst at afmontere tekstilkanalerne og dermed mindske generne i forbindelse med rengøringen.

Færre vaske forøger levetiden
- Ophobning af støv i kanalerne medfører over tid, at trykket stiger, og ligeså snart det rammer et foruddefineret kritisk niveau, sender InTex besked til serviceteknikerne om, at kanalerne trænger til rengøring, forklarer udviklingsingeniør Anders Olsen fra KE Fibertec.

- Rene tekstilkanaler er mere effektive og bruger mindre strøm, og det kan aflæses direkte på bundlinjen. De færre vaske forlænger ligeledes kanalernes levetid, så vi i dette tilfælde kan tilbyde en udvidet produktgaranti på 15 år ved køb af nye tekstilkanaler, påpeger Anders Olsen.

Opdager fejl i tide
InTex kan desuden bruges til fejlfinding, så hvis der opstår problemer med luftskiftet og indeklimaet hos FLSmidth, kan man på en særlig InTex-webportal se, præcist hvilke kanaler der får for lidt eller for meget luft, om indblæsningstemperaturen er rigtig, eller om et armatur er slukket.

- På anlægget hos FLSmidth har vi indtil videre ikke registreret nævneværdige trykstigninger, hvilket bl.a. kan tilskrives kanalernes HDC-tekstilmateriale, der har en høj støvbæreevne, fortæller Anders Olsen til slut.

KE Fibertec AS
Industrivej Vest 21
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK19138038
P nummer: 1002938299

Kontaktperson

LAC
Lotte Aakjær Cornelius
Salgsingeniør
+45 75 36 42 00 lac@ke-fibertec.dk

Send til en kollega

0.031